Barve kluba

Nogometni klub Brežice je v vsej svoji dolgoletni zgodovini uporabljal modro barvo, kot primarno. Zraven so bile tudi nekatere druge, ki so bile bolj uporabljene, kot rezervne, v primeru, da bi nasprotno moštvo igralo v enakih barvah. Tukaj sta prevladovali predvsem bela in rdeča barva nogometne opreme.

Leta 2013 pa je z ustanovitvijo novega kluba prišlo, ne samo novo ime, NK Brežice 1919, ampak tudi nova prepoznavna barva klubske opreme. Do sedaj tradicionalno modri barvi je dodana oranžna in tako dobimo modro-oranžno barvno kombinacijo, ki je v zelo kratkem času postala nekako zaščitni znak kluba. Da bi bolj natančno opredelili pomen obeh barv, smo opravili podrobno razlago obeh.

Modra barva

_______________________________________________________________________________                             

Biti v modrem na vseh vrstah intervjujev je modra odločitev. Modra barva izraža samozavestnost in stanovitnost, hkrati pa ne predstavlja nikakršne grožnje. Zato so na primer uniforme policistov pogosto modre. Modra barva simbolizira mir, harmoničnost in spokojnost. Vpliva na povečanje hladnokrvnosti, mirnosti, zaupanja, vztrajnosti, vzdržljivosti, enostavnosti, pripadnosti in  lojalnosti. Modra barva deluje pomirjujoče, zato pomaga pri težavah z nespečnostjo, nervozo, migreno in pri težavah s kožo. Pretiravanje z intenzivnimi toni modre barve nas lahko naredi bolj odvisne od česarkoli, hladne, sebične, malenkostne, brezobzirne ali neodgovorne. Ker modra pomirja, je idealna v spalnici, priporočljiva pa je tudi za kopalnice. Zaradi zaviralnega učinka , ki ga ima na naš apetit (morda zato, ker je zelo malo hrane modre barve), ni priporočljiva za jedilnice, razen seveda, kadar smo na dieti.

Oranžna

_______________________________________________________________________________                               

Oranžna je barva navdušenja, ciljne naravnanosti in uravnoteženosti. Podobno kot rdeča tudi oranžna prostoru dodaja toplino, vendar je vpliv oranžne za spoznanje prijaznejši in bolj prijeten. Različni toni in odtenki oranžne so dobrodošli v vseh sprejemnicah in dnevnih sobah, še zlasti, ker oranžna pozitivno deluje na druženje ljudi. Oranžna barva povečuje občutek sreče, obilja in miru. Pod vplivom oranžne  lahko bolj jasno zaznamo svoje želje, povečuje tudi razumevanje, toleranco, zadovoljstvo, modrost in celovitost. Spodbuja radost, druženje in optimizem, zato je oranžna barva priporočljiva v obdobjih žalosti in depresije. Prevelika prisotnost oranžne pa bi lahko povzročila povečano utrujenost, pesimizem, zmedenost oziroma slabšo sposobnost presoje, zato previdnost z močnimi oranžnimi toni na velikih površinah tudi ni odveč. 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////                          

Če povzamemo, lahko rečemo, da modro-oranžna kombinacija predstavlja samozavest, harmoničnost in spokojnost na eni strani ter navdušenje, ciljno naravnanost, modrost in uravnoteženost na drugi strani. Za naše nogometaše si želimo, da v svojih nogometnih predstavah uporabljajo predvsem samozavest, modrost in usmerjenost k ciljem oz. zmagam. Če bodo klubske barve k temu vsaj malo pripomogle, je njihov namen dosežen.

 
Vir: 
www.izaq.si